Jak pečovat o jutu

Jak pečovat o jutu

Vlastnosti juty

- 100% přírodní a ekologická: Plně biologicky rozložitelná a recyklovatelná.
- Vysoká pevnost: Odolná vlákna, ideální pro náročné a těžké použití.
- Prodyšnost: Umožňuje volnou cirkulaci vzduchu.
- Savost: Schopnost dobře absorbovat vlhkost.
- Odolnost vůči UV záření: Relativně dlouhá životnost při vystavení slunečnímu záření.
- Antistatické vlastnosti: Nepřitahuje prach ani statickou elektřinu.
- Přírodní vzhled: Přirozeně rustikální a texturovaný povrch.

 Pravidelná údržba a čištění

Aby si výrobky z juty dlouhodobě zachovaly svou kvalitu, vzhled a zároveň jsme prodloužili jejich životnost, je důležité věnovat jim správnou péči a údržbu. Juta je citlivý materiál a proto je důležité postupovat šetrně.

Pravidelné vysávání je základem údržby jutových dekorací a koberců. Odstraňuje prach a nečistoty, které se mohou usazovat mezi vlákny. Nezapomeňte na vysávání z obou stran výrobku.
Pro běžné čištění a čištění malých skvrn je nejlepší použít suchý nebo mírně vlhký hadřík a jemně otřít. Skvrny nenechte na výrobku zaschnout.

Myslete na to, že juta nemá přijít do styku s vodou! Pokud se výrobek namočí, co nejdříve ho nechte vyschnout na vzduchu, mimo přímé slunce, které by mohlo způsobit blednutí. Důkladné hloubkové čištění se zásadně provádí suchou metodou za pomoci speciálních absorpčních prášků určených k tomuto použití. Doporučuji vždy nejprve jeho účinnost vyzkoušet na malém (pokud to jde i méně viditelném) místě, zda se nezmění například jeho barva.
Z vlastní zkušenosti si vystačíte i s jedlou sodou.

Čištění za pomoci jedlé sody

Čištění jutových dekorací a koberců pomocí jedlé sody je šetrný a efektivní způsob, jak udržet tyto přírodní materiály v dobrém stavu. Jedlá soda je přírodní čisticí prostředek, který dokáže odstranit zápach a lehké nečistoty, aniž by poškodil citlivá vlákna juty.

Postup čištění:

1. Příprava povrchu: Nejprve důkladně vysajte koberec nebo dekoraci z juty, aby se odstranil prach a volné nečistoty.
 2. Nanesení jedlé sody: Rovnoměrně posypte povrch výrobku jedlou sodou. Ujistěte se, že pokrývá všechny oblasti, kde by mohl být zápach nebo lehké skvrny.
3. Nechte působit: Nechte jedlou sodu na výrobku působit alespoň 15–30 minut. Pokud se jedná o silnější zápach, můžete nechat sodu působit i déle, třeba přes noc.
4. Vysátí: Po uplynutí doby působení pečlivě vysajte jedlou sodu z koberce nebo dekorace. Použijte vysavač s nástavcem na měkký povrch, aby nedošlo k poškození vláken.
5. Kontrola: Pokud jsou na výrobku stále viditelné skvrny, můžete postup zopakovat nebo jemně otřít postižené místo mírně navlhčeným hadříkem.

Výhody použití jedlé sody:

- Šetrné čištění: Jedlá soda nepoškozuje vlákna juty.
- Odstranění zápachu: Účinně neutralizuje nepříjemné pachy.
- Bez chemikálií: Přírodní způsob čištění bez použití drsných chemických prostředků.

Nejdůležitější pravidla pro čištění výrobků z juty:

- Vysávejte pravidelně jemným kartáčem.
- Skvrny otírejte suchým nebo mírně vlhkým hadříkem ihned po zašpinění.
Výrobek pokud možno vůbec nenamáčejte. V případě, že je to nutné, nechte dobře vyschnout.
- Vyhněte se agresivním čisticím prostředkům.
- Nechte výrobky volně vyschnout, mimo přímé slunce. Nikdy nepoužívejte sušičku.
- Jutové výrobky nedrhněte. Mohla by se poškodit jednotlivá vlákna a vzhled.
- Udržujte správný tvar košíků a dekorací pravidelným tvarováním.

Nedoporučuje se:

- Používání chemických čisticích prostředků: Juta je velmi citlivá na chemikálie, které mohou vlákna poškodit. Místo toho zvolte přírodní čisticí prostředky, jako je jedlá soda nebo kokosové mýdlo.
- Praní v pračce: Výrobky z juty mohou při praní v pračce ztratit svůj tvar, barvu nebo se zdeformovat, což může vést k jejich trvalému poškození.
- Sušení v sušičce: Intenzivní teplo a mechanické působení sušičky může způsobit srážení, deformaci nebo blednutí juty, což také může vést k poškození výrobku.

Doporučení

Výrobky a koberce z juty by měly být umístěny na místech s nízkou vlhkostí, protože juta je citlivá na vlhkost a může ho poškodit, nebo zcela zničit. Vyhněte se proto s umístěním místům s vysokou vlhkostí jako jsou koupelny a sklepy či nevětrané prostory. Ideální je umístit je do suchých a dobře větraných prostorů.

Zpět na blog